dinsdag 22 november 2016

Tarte tatin met Calvados

Voor een bakplaat heb je nodig:

5 goudrenetten
120 ml Calvados
300 gram ongezouten roomboter
340 gram suiker
260 gram bloem
80 gram amandelmeel
1 afgestreken koffielepel maizena
6 eieren
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel


Verwarm de oven voor op 170 graden.
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Schil de appels en snijd in dunne schijfjes. Besprenkel de appel met de Calvados en vermeng met het amandelmeel.Laat samen een uurtje marineren. Amandelmeel maak je eventueel zelf door witte amandelen fijn te malen in een foodprocessor.

Bekleed een bakvorm van  ongeveer 40 bij 30 met bakpapier. ( als de taart klaar is, keer je hem om op een bakplaat) Laat het papier over de rand hangen, dat is straks gemakkelijk met het lossen van de taart.

Roer( ik gebruik daarvoor een keukenmachine) met de k-haak (en in geval van een handmixer de gardes)de boter zacht, wit en romig. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Dan gaan een voor een de eieren erbij. Na ieder ei kun je een beetje maizena toevoegen,dit maakt het deeg wat stabieler en je hebt minder risico op schiften van het beslag.Als laatste voeg je de gezeefde bloem met het bakpoeder en een snuf zout toe.

Leg als eerste nu de appels onderin de bakvorm. Daarbovenop komt het gladgestreken beslag. Zet voor 50 minuten even onder het midden van de oven.Als je op hetelucht bakt, moet de oventemperatuur nu teruggebracht worden naar 160 graden. Conventioneel bakken gaat op 170 graden. 

Test na 50 minuten ( en houd de taart tussentijds in de gaten,niet iedere oven is gelijk!) of de cake gaar is, door er een mes in te steken. Het mes moet er droog uitkomen. 

Laat een kwartiertje rusten en snijd wel vast de randen los, waar nodig.  Keer dan de taart (die waarschijnlijk een wat ongelijk oppervlak heeft)  om op een bakplaat, nu ligt de appelkant boven. 
Als je wilt kun je de taart nu afwerken met wat verwarmde en verdunde abrikozenjam of appelgelei en amandelschaafsel. Ik zette hem even terug onder een gloeiende grill, wat de suiker in de taart mooi deed caramelliseren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten